JanSplinter.com

  
nlhrdaenfifrdeelitnoplruessv

Keeperstraining

Keeperstraining

 

In de afgelopen jaren is er heel veel geschreven over keepers en de keeperstraining. Vaak komt het erop neer dat iedereen zo zijn eigen mening heeft en een ander het nooit goed doet. Ofwel, we hebben altijd een uitgesproken mening over het keepersvak en onze keepers in Nederland. 

Uiteraard heb ik ook een mening en die is dat je iedereen in zijn waarde moet laten en dat je er veel meer aan hebt om open te staan voor de ideeën van een ander. Zo probeer ik zelf altijd zoveel mogelijk op de hoogte te blijven over wat mijn collega´s in het betaalde voetbal doen. Met veel interesse probeer ik te volgen hoe zij hun trainingen verzorgen en welke oefenstof zij gebruiken. Een flexibele instelling staat daarbij voorop. 

Dagelijks doe ik er van alles aan om mijn horizon te verbreden door bijvoorbeeld met collega’s te praten en zo nu en dan eens te gaan kijken bij een collega. Ondertussen luister ik goed naar mijn eigen keepers en met elkaar ontwikkelen we steeds weer nieuwe oefenstof. Deze proberen we dan uit.

 "Als je het niet probeert weet je het niet!" zeg ik altijd.


Wat is een visie, en is een visie heilig?

Eén en dezelfde visie kan nooit werken. Dan loop je vast. Sport is altijd in beweging en dit geldt ook voor het keepersvak. Alleen al om die reden ben ik er van overtuigd dat geen enkele visie heilig is, dus waarom zou iedereen hetzelfde plaatje volgen? Elk niveau is weer anders, evenals de omstandigheden. Vanuit zijn of haar situatie zou iedere keeperstrainer zelf een plan moeten trekken om daarmee tegemoet te komen aan de doelstellingen van dat moment.

Uiteraard ben ik me ervan bewust dat het voor mij als professionele keeperstrainer minder moeite kost een eigen visie te ontwikkelen, dan voor trainers van een amateurclub. Voor mij is dit immers dagelijkse kost. Maar als je de creativiteit en de ambitie in huis hebt, is het beslist de moeite waard jezelf te ontplooien en je eigen keeperstrainingen en keepersbeleid te ontwikkelen.

 

Jan Splinter

Copyright © 2017. All Rights Reserved.